Nieuwe buitenkraan


Stromend water uit een kraan in je tuin, om te tuinieren, of aan de straatkant, om bijvoorbeeld de auto te wassen, is heel praktisch. Een buitenkraan biedt dan uitkomst.

Buitenkranen kunnen ook nadelen hebben. Een kraan aan de straatkant van het huis, die iedereen zomaar open kan zetten, kan problemen veroorzaken. Een buitenkraan die in de winter niet is afgesloten kan bevriezen. Vanwege mogelijkheden zijn er vele soorten buitenkranen op de markt te verkrijgen. Hieronder volgt een overzicht.

Bediening buitenkraan
Er zijn over het algemeen twee soorten van bediening van een buitenkraan: met een spindel of met een sleutel. De kraan met spindel kan verschillende soorten bedieningsknoppen hebben: de standaardkruk of -knop, maar bijvoorbeeld ook een knop in de vorm van een eendje.
Dan is er nog de bediening met een sleutel. Iedere keer wanneer de kraan gebruikt wordt moet met behulp van een sleutel de kraan open en dicht gezet worden. Na gebruik wordt de sleutel bijvoorbeeld in de meterkast opgehangen tot het volgende gebruik. Hierdoor kunnen onbevoegden (vandalen) niet zomaar de kraan openzetten.

Standaardafsluiting buitenkraan
De standaardsituatie voor een buitenkraan is dat deze in de winter moet worden afgesloten door middel van het dichtzetten van een stopkraan die meestal in de buurt van de watermeter zit.

Daarna moet de leiding afgetapt worden zodat er geen water meer in de leiding blijft, wat ervoor kan zorgen dat de leiding kapotvriest.

Anti-vries buitenkraan
Bij een anti-vries buitenkraan, ook wel vorstvrije buitenkraan genoemd, is het afsluiten van de kraan in de winter niet nodig. Dit komt omdat het werkelijke afsluiten van het water niet aan de buitenkant van de gevel gebeurt, maar aan de binnenkant van de gevel. Hierdoor is de kans op bevriezing praktisch nul.

Gevelkom, gevelplaat of muurplaat
Wanneer de waterleiding direct uit de gevel komt is het nodig dat deze door een gevelkom of gevelplaat geleid wordt. Dit zorgt ervoor dat er geen regenwater via de buitenkraan het huis in kan lekken. En het geeft een fraaier gezicht.

De gevelkom wordt gebruikt wanneer tijdens de bouw van een huis een buitenkraan aangelegd wordt. Wanneer in een bestaand huis een nieuwe buitenkraan aangelegd wordt is het handiger om een gevelplaat te gebruiken.. Dit komt omdat er voor een gevelkom flink ruimte gehakt moet worden in de muur, terwijl een gevelplaat op de muur valt.

Wat ook vaak voorkomt is dat de leiding naar de buitenkraan toe vanuit de grond naar een muurplaat geleid wordt die op de muur is vastgezet. Je ziet hier dus een stukje waterleiding vanuit de grond over de muur naar de muurplaat lopen, wat er iets minder fraai uit ziet dan bijvoorbeeld een gevelplaat.

Ook interesse in een nieuwe buitenkraan of vervanging van uw bestaande buitenkraan?
Wij kunnen u een offerte prijs opmaken.
Neem vandaag nog contact met ons op via Whatsapp of via ons contact formulier.

VRAGEN?

Heeft u nog vragen? Bel ons: 046 - 474 39 18.

Of stuur ons een whatsapp (klik hier)